Wat heb ik te leren van de het teken Maagd?

maagd
Mensen met de Zon in het teken Maagd in mijn omgeving.

In mijn directe omgeving, zowel in mijn familie, vriendenkring als collega’s bevinden zich zeker 8 mensen die geboren zijn met de Zon in  het  teken Maagd. Allen geboren in de periode van 23 augustus tot 23 september. Uiteraard wist ik dat al wel een langer 😉, maar opeens vraag ik mij af, wat ik van hen heb te leren. Kennelijk heb ik iets te leren van de Maagd. Steeds plopt deze Maagd-energie weer op. Niet alleen door de vele digitale reminders van alle verjaardagen deze maand, maar ook in de vorm van boeken en artikelen. Daarbij komt dat ik nu ook verschillende horoscopen aan het duiden ben van klanten en je raadt het al: allen geboren met de Zon in Maagd. Kortom ik ben mij deze maand flink aan het verdiepen in de kwaliteiten van de Maagd.

De betekenis van Maagd in mijn eigen horoscoop

Wat betekent de Maagd eigenlijk in mijn eigen horoscoop. Ik heb zelf het 10e huis in het teken Maagd staan en daar staat de Noordermaansknoop ook.   Het 10e huis, in een horoscoop, wordt met name geduid als de plek in de maatschappij, aangelegenheden buitenshuis, beroep of leidinggevende capaciteiten.

De Noordermaansknoop in een horoscoop geeft de levensrichting aan. Recht tegen over de Noordermaansknoop in Maagd, staat de Zuidermaansknoop in Vissen. De levensrichting loopt van zuid naar noord. In mijn horoscoop dus van Vissen naar Maagd. Tegen over het 10e huis waar mijn Noordermaansknoop staat, vind je het 4e huis. Het 4e huis staat o.a. voor alle aangelegenheden binnenshuis, mijn eigen innerlijke basis, afkomst, familie.  Niet dat ik, koste wat kost, altijd aan de slag moet in het 10e huis, maar het is van deze Noordermaansknoop wel de bedoeling, dat ik in mijn leven  ervaringen op doe in dit huis en dan wel op de Maagd manier.

De energie van de Zuidermaansknoop is ons zeer bekent en vertrouwd. Hier hebben we in een vorig leven(s) ervaringen op gedaan, deze ervaringen nemen we mee.  In deze bekende en vertrouwde energie willen we graag blijven, maar dat brengt ons niet verder. Om ons te kunnen ontwikkelen moeten we dingen gaan doen die soms flink buiten onze comfort-zone liggen.

Vanuit mijn vertrouwde Vissen energie in huis 4, moest en moet ik toch echt in mijn leven ervaringen buitenshuis op doen met de Maagd energie. Gelukkig heb ik voor dit soort processen mijn hele leven om dat voor elkaar te brengen.

De as Maagd -Vissen

De as Maagd-Vissen is voor mij dus een belangrijke as als het gaat om mijn levensrichting. Het wordt ook wel de as van de kunde en toewijding genoemd. Maagd-kwaliteiten gaan over controle en onderscheidingsvermogen en Vissen- kwaliteiten over chaos, loslaten en opgaan in het grote geheel.

Als het spannend wordt buitenshuis, het levensgebied van het 10e huis, dan trek ik me het liefst terug, in mijn veilige 4e huis. Dit doe ik dan vaak ook nog op een doorgeschoten Vissen manier.  Als ik dit op schrijf komen er allerlei situaties in mij herinnering naar boven waar ik met gemengde gevoelens op terug kijk. Een schaduw kant, maar  die wel degelijk bij mij hoort zoals, grenzeloosheid, angsten, vermijding van planning, vluchten in de massa of in dagdromen overgevoelig, zelftwijfel of slachtoffergedrag.

Natuurlijk heb ik in de loop van mijn leven, ik ben inmiddels 58 jaar, geleerd dat dit gedrag mij nergens brengt. Wat ik me nu realiseer, met al die Maagden om mij heen, is dat het ontwikkelen van Maagd-kwaliteiten mij verder hebben mij verder geholpen om dat in de maatschappij te doen waar ik goed in ben, namelijk andere mensen en of organisaties helpen.

Maagd-kwaliteiten zoals analyseren, orde in de chaos brengen, matigen praktische oplossingen bedenken,  en concentreren in het hier en nu. Door het ontwikkelen van onderscheidingsvermogen weet ik wat zinvol is en wat niet. Dienstbaar zijn en faciliteren van anderen, opdat zij hun werk kunnen doen. De kwaliteiten van Vissen is mijn fundament: sociaal, intuïtief en invoelend. De Maagd-kwaliteiten zorgen ervoor dat ik daar niet in doorschiet en mijzelf opoffer of mij verlies in grenzeloosheid of vermijding.

Kortom ik heb veel geleerd over Maagd-kwaliteiten.